Terav nuga

Et lõikeriist püsiks terav, järgi neid lihtsaid nippe

Restoranikokad, koduperenaised ja toidublogijad kinnitavad kui ühest suust: terav kokanuga on köögis hädavajalik ese.

Hea lõikeriist muudab söögi valmistamise mugavaks. Leidub neidki, kes ütlevad, et kui toiduained ei ole õigesti lõigatud või tükeldatud, pole ka valmisroal seda õiget mekki.

Noast sõltub seega palju. Koguni nii palju, et suurköögis on igal meistril päris isiklik noaarsenal, mida kellelegi teisele ei laenata. Seda ikka selleks, et oma käe ja harjumuse järgi noad võõra söögitegija käes kahjustada ei saaks.

Et koka asendamatu abiline püsiks oma ülesannete kõrgusel, on teda vaja ka õigesti hooldada. See tähendab: teritada, puhastada, hoiustada ja mõistagi ka kasutada.

1. Noateritaja

Mõned noad taluvad ekspluatatsiooni paremini kui teised, ent kui lõikeriista sihipäraselt ja tihti tarvitada, minetab ka kõige kallim ja kvaliteetsem väits oma esialgse teravuse.

Noa töövõime taastamiseks tuleb kasutada õiget noateritajat.

On universaalseid teriteid, mis sobivad igat tüüpi kööginugadele, ent on ka teritajaid, mis mõeldud spetsiaalselt keraamilise või metallist tera ihumiseks.

Tasub meeles pidada: nüri nuga on kasutajale ohtlik, sest selle pruukimiseks tuleb rakendada jõudu. Et seda ennetada, tuleks lasta nuga teritaja rataste vahelt läbi pigem varem kui hiljem.

Kuna üks ilma teiseta kuidagi ei saa, on noateritajad köögis niisama olulised kui korralikud kokanoadki.

2. Puhastamine

Üks eeskujuliku noahoolduse põhitõdesid on see, et ühtegi nuga ei tohi pesta nõudepesumasinas.

Äärmisel juhul võib seda teha nii, et masinas ei ole samal ajal ühtegi teist anumat. Põhjus on väga lihtne: pesemisprotsessi jooksul puutub nuga vastu teisi nõusid ja tera saab masina vibreerides kahjustusi.

Noa eluiga ja tera kvaliteeti silmas pidades on kõige parem, kui puhastada seda käsitsi voolava kraanivee all. Pesemiseks on hea kasutada pehmet käsna või lappi. Kare nuustik võib noa välispinnale kahju teha.

Oluline on ka tera ja käepide pärast korralikult ära kuivatada.

3. Hoiustamine

Kõige parem nugade hoiukoht on spetsiaalne noahoidik. Kui seda majapidamises ei ole ja söögiriistu hoitakse ühes suures sahtlis, siis tuleks vaadata, et kokanoal oleks seal omaette koht.

Et lõikevahend püsiks terav, ei tohiks noatera teiste nugadega kokku puutuda.

Kui noal on olemas vutlar või terakaitse, siis peab seda alati kasutama.

4. Lõikealus

Oma mõju noatera kvaliteedile on ka lõikelaual, mille vastu teramik mehaaniliselt käib. Puit ja plastmass on pehmed materjalid ega lõhu nuga. Kivi, näiteks marmor või graniit, ja ka klaas ei sobi lõikamisaluseks.

Lõiketera aitab hoida teravana seegi, kui nuga kasutatakse sihtotstarbeliselt: seda tarvitatakse toiduainete käitlemiseks, mitte ehitustööriista või konserviavajana.

Nuga ei tohi painutada ega väänata.